81. СУ „Виктор Юго“
„Нищо не създава така добре бъдещето както мечтата“
В. Юго  

УЧЕНИЦИ ОТ 81. СУ „ВИКТОР ЮГО“ ОРГАНИЗИРАХА ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 19 НОЕМВРИ 2017г.

19 НОЕМВРИ 2017г. - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ

 

С решение на Генералната асамблея на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През настоящата 2017 г. този ден е 19 ноември. Нека си спомним и почетем паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на нашата страна.

 

Всеки ден в света загиват 3 000 човека, а ранените са около 30 000. Цената на тези човешки загуби и мъка е неизмерима, защото смъртта и раните, предизвикани на пътя, разтърсват живота на живите, на близките, на обществото.

 

По данни на Световната здравна организация високата скорост е причина за смъртта на най-малко един от трима загинали при пътни катастрофи по света. Няма никаква промяна в тази тенденция през последните години.По изчисления на СЗО намаляването на скоростта със средно 5 процента би довело до намаляване на пътните катастрофи с фатален изход с 30 процента. Като цяло е установено, че почти всеки втори водач превишава разрешената скорост. Около 1,25 милиона души умират годишно при пътни катастрофи по света - брой, който се запазва относително стабилен от 2007 г. насам.

 

През 2016 г. България е страната с най-много смъртни случаи от катастрофи в Европейския съюз. Загиналите са близо 100 души на 1 млн. население. Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръста на жертвите у нас. По статистика на МВР загиналите на пътя през 2013 г. са 601 души, 2014 г. – 661 души, 2015 г. – 708 души, 2016 г. – 708 души. До 10.11.2017 г. в автопроизшествия са загубили живота си 556 души.

 

Всеки ден по пътищата на нашата страна хора стават жертва на пътни произшествия. Стотици загубват живота си, хиляди трайно боледуват, като голяма част от тях остават с физически и умствени увреждания за цял живот. Мъже, жени и деца стават жертви на свои или чужди грешки, невнимание и нарушения. Човек трябва да осъзнае и да помни, че опасностите по пътищата не са природно бедствие, което не може да бъде спряно и не е това цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност.

 

Голяма част от инцидентите са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Нека осъзнаем, че нарушенията на правилата за движение са заплаха за нашето здраве и нашия живот. Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост, да избягват разговорите по мобилния телефон по време на шофиране, да не шофират под въздействието на алкохол и упойващи средства. Да вървим по тротоара, без да тичаме или играем. Да се движим от ляватастрана на улицата, ако няма тротоар. Да пресичаме на определените за това места, като спазваме правилата за безопасност: да поглеждаме в двете посоки (първо наляво) и да се ослушваме за приближаващо превозно средство, да спазваме светлинната сигнализация на светофара. Личната безопасност на всеки участник в движението определя и високата степен на обществена безопасност, към която всички трябва да се стремим. Сигурността на движението по пътищата зависи от отговорността на всеки един участник в него, независимо дали е зад волана или на пешеходната пътека. Съвкупността от добронамереност, дисциплина и толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурила по-безопасна среда на пътното движение.

 

На 19 ноември изразяваме нашата дълбока благодарност и признателност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват помощ на пострадалите. Нека бъдем съпричастни с болката и мъката на опечалените семейства.

 

Денят за възпоменание на жертвите от ПТП е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. На този ден в памет на загиналите и страдащите и в името на живота и здравето, нека се обединим за повече толерантност, етика и уважение, да променим поведението си като участници в движението и да дадем своя принос за безопасността и за намаляване на пострадалите по пътищата.

 

По случай Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия ученици от начален етап в 81. СУ "Виктор Юго" организираха изложба с рисунки и макети във фоайето на училището.

 

 

Снимки от изявата: