81. СУ „Виктор Юго“
„Нищо не създава така добре бъдещето както мечтата“
В. Юго  

НАШИТЕ МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

НАГРАЖДАВАНЕ НА НАШИТЕ МЛАДШИ ПОСЛАНИЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

 

  

Снимка: Dnes.bg

 

Клас "Европа"! Ученик и учител – младшите ни посланици.

Двамата са от 81. СУ "Виктор Юго" и искат справедлива Европа.

 

Той е на 15 години, пее прекрасно, има си даже вокален педагог. Мечтае някой ден да стъпи на голямата сцена. Мечтае след години да учи на запад, макар още да не е решил какво. Но е решил – ще се върне после и ще приложи наученото у дома, в България.

 

Снимка: Dnes.bg

 

Той е Александър, ученик от столичното 81 СУ "Виктор Юго" в столичния квартал "Младост" 3. 10-ти клас е сега, а до мечтите му има само една ръка разстояние и постоянство.

 

Тя е на 32, семейна, с едно дете. Обича децата, а и те нея. Обича да провокира себе си и останалите. Преподавател е по философия, а и по английски език. Иска да е заобиколена от можещи и знаещи хора, но си дава сметката, че това зависи и от нея.

 

Снимка: Dnes.bg

 

Тя е Донка, г-жа Иванова, както я познават учениците й. И тя преподава в столичното 81-во СУ, а и до нейните мечти има ръка разстояние – повече съпричастност и разбиране у хората.

 

Двамата са рамо до рамо, освен в класната стая, а и извън нея, защото са запленени от обща страст – бъдещето на Европа. Вероятно на мнозина страстта им ще се стори странна, но за тях това е мисия.

 

Тя (г-жа Иванова) иска да научи децата, че в този голям свят не сме само ние, а той (Александър) да предаде наученото на приятелите си, съучениците си…

 

Тя бе и човекът, който му връчи грамотата за "Младши посланик на Европейския парламент".

 

Когато преди няколко месеца ръководството на столичното 81 СУ "Виктор Юго" решило да се включи в кампанията, не очаквало, че ще води люта битка с още 100-ина школа, но спечелило проекта на представителството на ЕП у нас.

 

Не само Алекс, още десет дечица от училището взеха грамотите си и сега е техен ред да ограмотяват останалите, а защо не и мама и тате. А има какво да споделят: За ценностите на Европа, за мисията на това да живеем заедно, но поотделно, за това да споделяме и решаваме общо проблемите, пред които сме изправени, за това да бъдем толерантни и да изслушваме аргументите на другия, за…

 

"Искам да ги науча да мислят, да имат позиция, да я защитават. Да не търсят само лесните решения, да търсят и виждат компромиса. Заедно да постигат целите си, да работят в екип. Искам да видя една силна общност от ученици, защото след това тази силна общност ще се трансформира в обществото. Само така можем да живеем нормално в тази България, която ние искаме – свободна и справедлива", сподели пред Dnes.bg г-жа Донка Иванова.

 

"Ние си мислим, че можем всичко, но далеч не е така. Всеки един от нас има своите силни и слаби страни. Не виждам толерантността сред хората, примерите са много, като тръгнем от градския транспорт, където младите не отстъпват място на по-възрастните, и стигнем до училище, където силните мачкат слабите. Точно това искам да видя, защото аз знам, макар и глупаво да звучи, че ако някой налети да бие мой приятел, аз бих се опитал да го спася, но не с юмруци, а със слова. Ще се опитам с думи да го убедя, че юмрукът не е признак на сила, а на слабост", допълни Александър.

 

Той вече е млад европосланик и има подкрепата на другия млад посланик на ценности, неговата г-жа. Пред тях има общ път и още много работа, за да убедят в своите възгледи останалите. И така мечтите им ще станат реалност някой ден. Мечти за една мирна и единна Европа, в която цари разбирателство, толерантност и свобода на духа.

 

 

Снимка: Dnes.bg