81. СУ „Виктор Юго“
„Нищо не създава така добре бъдещето както мечтата“
В. Юго  

Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

     СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ 20 НОЕМВРИ 2016

          

     С решение на Генералната асамблея на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. През настоящата 2016 г. този ден е 20 ноември. Нека си спомним и почетем паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на нашата страна.

     Всеки ден в света загиват 3 000 човека, а ранените са около 30 000. Цената на тези човешки загуби и мъка е неизмерима, защото смъртта и раните, предизвикани на пътя, разтърсват живота на живите, на близките, на обществото. Всяка седмица по пътищата на страната в резултат на пътнотранспортни произшествия десетки граждани на България - мъже, жени и деца приключват своя жизнен път или биват осакатявани поради чужди или свои грешки на пътя. Човек трябва да осъзнае и да помни, че опасностите по пътищата не са природно бедствие, което не може да бъде спряно и не е това цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Необходими са повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия по пътищата.

     Голяма част от инцидентите са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Нека осъзнаем, че нарушенията на правилата за движение са заплаха за нашето здраве и нашия живот.

     Да призовем водачите на превозни средства да използват предпазните колани и каски, да избират разумната скорост, да избягват разговорите по мобилния телефон по време на шофиране, да не шофират под въздействието на алкохол и упойващи средства. Да вървим по тротоара, без да тичаме или играем. Да се движим от лявата страна на улицата, ако няма тротоар. Да пресичаме на определените за това места, като спазваме правилата за безопасност: да поглеждаме в двете посоки (първо наляво) и да се ослушваме за приближаващо превозно средство, да спазваме светлинната сигнализация на светофара.

     Толерантността и споделената отговорност са залог за намаляване на грешките и инцидентите на пътя. Личната безопасност на всеки участник в движението определя и високата степен на обществена безопасност, към която всички трябва да се стремим. Нека бъдем добър пример за безопасно участие в движението като водачи и пешеходци за нашите деца.

     На 20 ноември ще изразим и нашата дълбока благодарност и признателност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, които всеки ден оказват помощ на пострадалите. Нека бъдем съпричастни с болката и мъката на опечалените семейства.

     Денят за възпоменание на жертвите от ПТП е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Нека всички участници в движението да дадем своя принос за безопасността и за намаляване на пострадалите по пътищата.