81. СУ „Виктор Юго“
„Нищо не създава така добре бъдещето както мечтата“
В. Юго  

УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СОФИЯ“

Уважаеми ученици и родители,

 

във връзка с честването на 140-годишнината от Освобождението на нашата столица, Столична библиотека съвместно със сдружение „Св. Иван Рилски“ организира общоградски ученически конкурс „Освобождението на София“.

 

 

Информация за конкурса:

 

Писмени текстове: есе, стихове, приказка, очерк, портрет на историческа личност, интервю с потомци, импресия.

 

Илюстративен материал: рисунки, проекти за плакат, илюстрация на художествени текстове по темата, карта на похода през Балкана, фотоси, клипове, презентации на драматичните и героични събития, подвигът на Шопските апостоли, паметници на признателност по пътя на ледения преход и последните битки за София.

 

Участват ученици от всички степени на българското училище в столицата и селища, свързани с битката за София.

 

 

Примерни теми:

 

Щурмът на ледения връх - Героичният преход през Балкана на ген. Гурко в лютата зима.

 

Забравеният подвиг - Стотици българи от околните села повеждат руските колони по известни и неизвестни пътеки през Балкана. Проправят път през снежните преспи. Пренасят на части оръдията.

 

Консулите в защита на града - Италианският консул Вито Позитано, френският Луи дьо Марикур и представителят на Австро-Унгария Йозеф Валхард заявяват, че ще останат в София заедно със семействата си, а опожаряването на града би предизвикало дипломатически скандал.

 

Срещу пламъците - Последната нощ 23 срещу 24 декември 1877 г. /3 срещу 4 януари нов стил/ софиянци водят битка с пожарите. Начело е Вито Позитано.

 

Шопските апостоли - Съпротивата на софиянци срещу вековната чужда власт опровергава столетна заблуда, че те едва ли не със скръстени ръце са чакали свободата. Петима книжари от София обикалят околните села и организират съпротивата срещу башибозушки и черкезки банди, които вилнеят наоколо.

 

Последната битка за София при с. Саранци.

 

Камбаната на Свободата - Тя посреща освободителите и бие и до днес от най-високия хълм на София.

 

 

Организация на конкурса:

 

15 декември - Представяне на текстове и илюстративни материали, съпроводени с анкетна карта /може да се свали от сайта на Руския център на Столична библиотека/. Конкурсните материали могат да се предават лично в Руския център или да се изпращат на e-mail: ruskicenter@libsofia.bg

 

18 декември - журиране

 

21 декември - Тържество за награждаване на отличените ученици, екипи и учители. Допълнителна информация за конкурса се публикува на сайта на Столичната библиотека: www.libsofia.bg , Руския център на СБ: www.ruskicenter.org

 

 

Желаещите да участват в конкурса могат да получат помощ и  допълнителна информация в Руския център на Столична библиотека и сдружение „Св. Иван Рилски“ на телефони:

 

02 8015 903 - Руски център: Марияна Максимова 0894487882;

                                              Севдалинка Михайлова 0893301087;

 

02 8462 654 - Стефка Мечкарова - председател на сдружение „Св. Ив. Рилски“.